Υπάρχει μεγάλη ποικιλία ΩΡΛ παθήσεων που μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα φώνησης. Οι πιο κοινές αιτίες της βραχνάδας περιγράφονται παρακάτω. Αν παρατηρήσετε αλλαγή φωνής για μεγάλο χρονικό διάστημα ή η φωνή σας γίνεται συχνά βραχνή θα πρέπει να προγραμματίσετε άμεσα μια επίσκεψη σε ειδικό Ωτορινολαρυγγολόγο προκειμένου να γίνει αξιολόγηση του λάρυγγα.
Οξεία Λαρυγγίτιδα:
Οξεία λαρυγγίτιδα είναι η πιο κοινή αιτία βραχνάδας και απώλεια φωνής που ξεκινά ξαφνικά. Στις περισσότερες περιπτώσεις η οξεία λαρυγγίτιδα προκαλείται από μια ιογενή λοίμωξη που οδηγεί σε οίδημα των φωνητικών χορδών. Όταν πρήζονται οι φωνητικές χορδές, πάλλονται με διαφορετικό τρόπο, με αποτέλεσμα να βραχνιάζουμε.
Η καλύτερη θεραπεία για την πάθηση αυτή είναι η ενυδάτωση και ο περιορισμός της ομιλίας προκειμένου να “ξεκουραστούν” οι φωνητικές χορδές. Από την έντονη χρήση φωνής κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου οξείας λαρυγγίτιδας μπορεί να προκύψει σοβαρός τραυματισμός των φωνητικών χορδών. Δεδομένου ότι οι περισσότερες μορφές οξείας λαρυγγίτιδας προκαλούνται από ιούς, τα αντιβιοτικά δεν είναι αποτελεσματικά. Βακτηριακές λοιμώξεις του λάρυγγα συμβαίνουν πολύ πιο σπάνια και συχνά συνδέονται με δυσκολία στην αναπνοή.
Χρόνια Λαρυγγίτιδα:
Χρόνια λαρυγγίτιδα είναι ένας μη ειδικός όρος και μπορεί να δημιουργηθεί σε διάφορες καταστάσεις. Χρόνια λαρυγγίτιδα μπορεί να προκληθεί από Λαρυγγοφαρυγγική Παλινδρόμηση, από έκθεση σε ερεθιστικές ουσίες όπως ο καπνός καθώς επίσης σε ασθενείς που χρησιμοποιούν συσκευές εισπνοής για το άσθμα.
Λαρυγγοφαρυγγική Παλινδρόμηση (LPR):
Στην κλασική Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, τα υγρά του στομαχιού ανεβαίνουν από το στομάχι προς τα πάνω, μέχρι ψηλά στον οισοφάγο. Επειδή είναι όξινα, ερεθίζουν τον οισοφάγο και προκαλούν «καούρες», «ξινίλες» και «κάψιμο» στο στήθος.
Όταν τα υγρά αυτά φτάσουν ακόμα πιο ψηλά, στον λάρυγγα, πλέον μιλάμε για τη Λαρυγγοφαρυγγική Παλινδρόμηση (ΛΦΠ). O λάρυγγας είναι πολύ πιο ευαίσθητος από τον οισοφάγο στα οξέα των στομαχικών υγρών, ερεθίζεται, χωρίς, όμως, να πονάει ή να «καίει». Για αυτό ονομάζεται και “Σιωπηλή Παλινδρόμηση” (Silent Reflux).
Ο ασθενής με ΛΦΠ έχει συμπτώματα που δεν θυμίζουν την τυπική παλινδρόμηση: δυσκολία να καταπιεί, βραχνάδα που έρχεται και φεύγει, συνεχές «φλέγμα» στoν λαιμό που δεν βγαίνει, ξηρό μη παραγωγικό βηχα ή τάση για συχνό καθάρισμα του λαιμού, έναν συνεχή «κόμπο» ή αίσθημα ξένου σώματος στην κατάποση.
Στη ΛΦΠ, ο λάρυγγας είναι εσωτερικά «πρησμένος» (οίδημα), εξέρυθρος και με πολλές εκκρίσεις. Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση είναι πολύ σημαντική δεδομένου ότι αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, η ΛΦΠ μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα.
Σχεδόν 1 στους 4 Έλληνες έχει συμπτώματα ΛΦΠ, αλλά μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό γνωρίζει από τι ακριβώς πάσχει και κάνει κάτι για αυτό. Οι περισσότεροι ασθενείς με ΛΦΠ δεν παραπονιούνται για καούρες, επειδή τα υγρά του στομαχιού φτάνουν γρήγορα στον λάρυγγα, πριν καν ενοχλήσουν τον οισοφάγο.
Κατάχρηση Φωνής:
Η ομιλία είναι μια φυσική εργασία που απαιτεί συντονισμό της αναπνοής με τη χρήση αρκετών μυϊκών ομάδων. Όπως και σε οποιαδήποτε άλλη σωματική εργασία, έτσι και στην ομιλία υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι χρησιμοποίησης της φωνής. Κακή χρήση φωνής μπορεί να οδηγήσει σε φωνητικές διαταραχές. Η υπερβολική τάση των μυών του τραχήλου και του λάρυγγα, σε συνδυασμό με κακή τεχνική της αναπνοής κατά τη διάρκεια της ομιλίας, οδηγεί σε αυξημένη φωνητική προσπάθεια, σε φωνητική κόπωση και βραχνάδα. Η κακή χρήση και η κατάχρηση της φωνής θέτει σε κίνδυνο για την ανάπτυξη βλαβών τις φωνητικές χορδές.
Επιπλέον, το βράχνιασμα μπορεί να οφείλεται σε κάποια από τα παρακάτω αίτια:
- Πολύποδες στις φωνητικές χορδές
- Κομβία (κάλοι) φωνητικών χορδών
- Παθήσεις του θυροειδούς αδένα
- Καρκίνος του λάρυγγα ή του πνεύμονα
- Τραυματισμοί ή βλάβες του λάρυγγα που προκαλούνται από διάφορες καταστάσεις όπως η
- Διασωλήνωση κατα τη διάρκεια ενός χειρουργείου
- Νευρομυϊκές παθήσεις που μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία των φωνητικών χορδών
Πριν από την έναρξη οποιασδήποτε θεραπείας, αφού ληφθεί λεπτομερές ιστορικό, πραγματοποιείται ενδοσκόπηση του λάρυγγα από την μύτη ή το στόμα και καταγραφή σε Video για την σύγκριση μετά την θεραπεία. Σε κάποιες περιπτώσεις απαιτείται η λήψη βιοψιών με ειδικά εργαλεία μικροχειρουργικής. Συνήθως δεν απαιτείται νοσηλεία και είναι εντελώς ανώδυνη επέμβαση.