Αφρικανική σκόνη και οι επιπτώσεις της στην υγεία
Ολοένα και πιο συχνά παρατηρείται το φαινόμενο μεταφοράς Αφρικανικής σκόνης στην χώρα μας, γνωστό και ως Sahara dust event. Κύρια αιτία για την αύξηση του φαινομένου είναι η ερημοποίηση μεγάλων εκτάσεων της ερήμου Σαχάρας. Σύμφωνα με έρευνες περίπου 2.500 τ.χλμ. ερημοποιούνται ετησίως, έκταση που αντιστοιχεί με το 20% της Ελλάδας. Το γεγονός αυτό επηρεάζει άμεσα την αιώρηση σκόνης η οποία μεταφέρεται πολύ εύκολα με τον αέρα.
Εκτός από την αντίδραση του οργανισμού στη σκόνη, το συγκεκριμένο φαινόμενο κρύβει πολύ πιο σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία. Καθώς η ανθρώπινη δραστηριότητα στην Βόρια Αφρική έχει αυξηθεί, αναπόφευκτα έχει αυξηθεί και η ρύπανση του περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα η Αφρικανική σκόνη να κρύβει βαρέα μέταλλα, όπως μόλυβδο, ψευδάργυρο, χρώμιο, βανάδιο. Τα βαρέα μέταλλα σε μεγάλες συγκεντρώσεις μπορούν να προκαλέσουν πολύ σοβαρά προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό, ακόμα και θάνατο.
Γενικά συμπτώματα από την έκθεση σε βαρέα μέταλλα περιλαμβάνουν:
απώλεια μνήμης, αυξανόμενες αλλεργικές αντιδράσεις, υψηλή πίεση,κατάθλιψη, αλλαγή διάθεσης, οξυθυμία, “φτωχή” συγκέντρωση της σκέψης, επιθετική συμπεριφορά, αϋπνίες, κούραση, δυσλεξία, αυξημένη χοληστερόλη, νευροπάθεια, αυτοάνοσες ασθένειες, καθώς και χρόνια κούραση.
Επιπλέον τα μέταλλα άμεσα ή έμμεσα μπορούν να προκαλέσουν αλλοιώσεις στο DNA, δηλαδή μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο.
Ποια συμπτώματα πρέπει να σας ανησυχήσουν:
Τις ημέρες που το φαινόμενο βρίσκεται σε έξαρση, είναι λογικό όλοι να αισθανόμαστε μία δυσφορία, αφού ο ανθρώπινος οργανισμός δεν έχει συνηθίσει τέτοιες περιεκτικότητες σκόνης στο περιβάλλον του. Παρόλα αυτά, κάποιοι ίσως εμφανίσουν νοσηρότητα, ακόμα και αν πιο πριν ήταν απόλυτα υγιείς.
Εάν νιώσετε δύσπνοια, βάρος στο στήθος, έντονος βήχας, συριγμός, προκάρδιο άλγος, αλλεργική αντίδραση καλό θα είναι να εισέλθετε σε προστατευμένο χώρο, με φίλτρα αέρα ή κλιματισμό, να πλυθήκατε και εάν τα συμπτώματα γίνουν πιο έντονα να καλέσετε βοήθεια ή να επισκεφθείτε το κοντινότερο κέντρο υγείας.
Ευπαθείς ομάδες:
Άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να περιορίσουν την δραστηριότητα τους στους εξωτερικούς χώρους και σίγουρα την σωματική άσκηση.
Ημέρες με έντονο το φαινόμενο της Αφρικανικής σκόνης έχει διαπιστωθεί ότι άτομα που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες επισκέπτονται έως και 50% περισσότερο τα νοσοκομεία με σοβαρά ευρήματα που πολλές φορές καταλήγουν στον θάνατο.
Οι ευπαθείς ομάδες περιλαμβάνουν άτομα με: καρδιακά προβλήματα, αναπνευστικά προβλήματα (κυρίως άσθμα και ΧΑΠ), ηλικιωμένοι.