Η εκκριτική ωτίτιδα είναι μία ιδιαίτερα συχνή πάθηση που αφορά στα μικρά παιδιά κυρίως κάτω των επτά ετών, αποτελώντας την πιο συχνή αιτία βαρηκοΐας σε αυτή την ηλικία. Πρόκειται για συλλογή υγρού στην κοιλότητα του μέσου ωτός, ενώ αυτή κανονικά θα έπρεπε να περιέχει αέρα.
Η βαρηκοΐα της εκκριτικής ωτίτιδας κυμαίνεται μεταξύ 15-35 ντέσιμπελ και όταν εμμένει για μεγάλο διάστημα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην εκμάθηση της ομιλίας και στις επιδόσεις των μικρών μαθητών στο σχολείο. Οι πρώτοι που παρατηρούν πως τα παιδιά δεν ακούν καλά είναι οι γονείς και οι δάσκαλοι. Το παιδί μπορεί να αυξάνει την ένταση της τηλεόρασης, να είναι ατίθασο και αφηρημένο την ώρα του μαθήματος διότι δεν μπορεί να ακούσει καλά τη δασκάλα.
Η θεραπεία μπορεί αρχικά να είναι συντηρητική, με spray για τη μύτη και πλύσεις με φυσιολογικό ορό και είναι συμπτωματική. Δεν αντιμετωπίζει δηλαδή την αιτία του προβλήματος. Εάν παρατηρήσουμε ότι το υγρό δεν απορροφάται και η βαρηκοΐα παραμένει ή έχουμε συχνές υποτροπές Οξείας Μέσης Ωτίτιδας, τότε θα πρέπει να προχωρήσουμε σε χειρουργική θεραπεία.
Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία, διαρκεί περίπου 20 λεπτά και συνίσταται στην τοποθέτηση μικρού σωληνίσκου αερισμού πάνω στο τύμπανο ώστε να έλθει σε μόνιμη επικοινωνία το μέσο αυτί με τον αέρα. Η επέμβαση πραγματοποιείται με χειρουργικό μικροσκόπιο. Έτσι επιτυγχάνεται η απομάκρυνση του υγρού και ο καλός αερισμός του αυτιού. Το παιδί παραμένει στην κλινική μόνο για λίγες ώρες και δεν έχει μετεγχειρητικά πόνο ή άλλη ενόχληση. Οι σωληνίσκοι αερισμού αποβάλλονται αυτόματα από το ίδιο το αυτί σε διάστημα 3-12 μηνών, αφήνοντας μια ανεπαίσθητη ουλή.
Στο σπίτι: Στο παιδί πρέπει να μιλάμε καθαρά και από κοντά αφού πρώτα του αποσπάσουμε την προσοχή. Φροντίζουμε να μας βλέπει και να μην υπάρχει άλλος θόρυβος, όπως π.χ. τηλεόραση. Μπορεί να χρειαστεί να επαναλάβουμε κάποιες λέξεις ή να εξηγούμε περιφραστικά. Πρέπει να δείχνουμε κατανόηση στο πρόβλημα του, να του εξηγούμε απλά τι συμβαίνει και το διαβεβαιώνουμε ότι δεν θα διαρκέσει πολύ. Ας μη ξεχνάμε ότι άλλες μέρες ακούει καλύτερα και άλλες χειρότερα.
Στο σχολείο: Ο δάσκαλος πρέπει να ενημερωθεί για τη βαρηκοΐα. Το παιδί τοποθετείται σε μπροστινό θρανίο και όταν ο δάσκαλος του απευθύνεται πρέπει να είναι ορατός και κατανοητός.
Μπορεί να ξαναμαζέψει το παιδί υγρό στα αυτιά του όταν πέσουν τα σωληνάκια;
Πάνω από το 90% των παιδιών απαντούν θετικά στη χειρουργική θεραπεία. Όμως το υπόλοιπο ποσοστό μπορεί να αναπτύξει ξανά εκκριτική ωτίτιδα μετά την απομάκρυνση των σωληνίσκων και να χρειαστεί πάλι να τοποθετηθούν νέοι. Ευτυχώς οι υποτροπές αυτές αφορούν συνήθως παιδιά με σοβαρή αλλεργία, ή άλλα σοβαρά προβλήματα.